13 marca 2012

Pieczywko na kanapeczki

Chlebek powstał z połączenia kilku przepisów. wszystkie chlebki które dotychczas piekłam kruszyły się, ten jest zwarty i nie kruszy się dzięki temu można z niego ukroić dużo małych kromeczek.


Składniki:
  • 3,5 szklanki zmielonych otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych 
  • mała paczka drożdży instant
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  •  1 kostka sera/twarogu białego chudego ok 200 g
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka serka homo chudego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta słodzika
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka  czosnku suszony/świeży
  • 2 łyżki sezamu
Wykonanie: Wszystko poza sezamem wkładamy do miski i miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem lub formy silikonowej (piekłam w długiej keksówce jeśli użyjemy krótszej chlebek będzie wyższy). Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką. Posypujemy sezamem przed włożeniem do piekarnika. 

Piec: 180 stopni C/ok 1 h 
(najlepiej sprawdzać czy jest już zwarty, ja niestety musiałam wyjść i uważam że zabrakło mu 15 minut)

Po upieczeniu wyjąć z formy położyć odwrotnie na desce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić na kromki podzielić na porcje i zamrozić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz