(Można zrobić w wersji bez kremu lub z kremem kakaowym)
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek otrębów owsianych zmielonych
- słodzik
- skórka otarta z połowy cytryny
- ulubiony aromat (smak ciasta głównie zależy od aromatu)
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka kakao odtłuszczonego
Wykonanie: Rozbełtane jajka mieszamy z pozostałymi składnikami miksujemy ok 10 minut. Połowę cista przelewamy do małej keksówki a drugą część miksujemy z kakaem. Wylewamy część kakaową przez środek jasnego ciasta i rozprowadzamy wg uznania patyczkiem . Nadmienię że ja upiekłam w długiej (ciasto płaskie) ponieważ nie mam krótkiej (ciasto wysokie).
Piec: 180 stopni/30 minut (do suchości patyczka)
Składniki na krem:
- 12 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- słodzik
- 2 żółtka
- aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia
- 6 łyżek chudego mleka
Wykonanie: Żółtka miksujemy ze słodzikiem, dodajemy resztę. Miksujemy ok 3 minuty.
Wystudzone ciasto przekrawamy i wykładamy masę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz