24 lutego 2012

♣ Troszkę sztuki ♣



(Można zrobić w wersji bez kremu lub z kremem kakaowym)
Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek otrębów owsianych zmielonych
  • słodzik 
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ulubiony aromat (smak ciasta głównie zależy od aromatu)
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka kakao odtłuszczonego 
 Wykonanie: Rozbełtane jajka mieszamy z pozostałymi składnikami miksujemy ok 10 minut. Połowę cista przelewamy do małej keksówki a drugą część miksujemy z kakaem. Wylewamy część kakaową przez środek jasnego ciasta i rozprowadzamy wg uznania patyczkiem . Nadmienię że ja upiekłam w długiej (ciasto płaskie) ponieważ nie mam krótkiej (ciasto wysokie). 
Piec: 180 stopni/30 minut (do suchości patyczka)

Składniki na krem:
  • 12 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • słodzik
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia
  • 6 łyżek chudego mleka
Wykonanie: Żółtka miksujemy ze słodzikiem, dodajemy resztę. Miksujemy ok 3 minuty. 

Wystudzone ciasto przekrawamy i wykładamy masę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz